Creditsafe: låna smart utan att skada din kreditvärdighet

Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Världens mest använda kreditupplysningsföretag

Att ta lån är en beslutande stund i livet för många. För de som tar lån för första gången så är kanske kreditupplysning något nytt som de inte har hört om förut. Det mest använda kreditupplysningsföretaget i världen är Creditsafe, som erbjuder kreditupplysningar utan att det går igenom UC och påverkar din kreditpoäng negativt. Då behöver du inte oroa dig över dina chanser att kunna ta lån längre fram. Men vad är en kreditupplysning och vad är skillnaden mellan UC och Creditsafe?

Vad innebär kreditupplysning?

Att förstå en kreditupplysning är som att granska ditt ekonomiska betyg. När du ansöker om lån eller krediter, då kollar långivaren upp information om din ekonomiska situation för att bedöma hur "pålitlig" du är när det gäller att betala tillbaka pengar. Det är som att jämföra med ett betyg. Om du alltid betalar dina räkningar i tid och har ingen skuld, då får du ett högt betyg. Men om du har missat betalningar eller har mycket skuld, då kan betyget vara lägre.

Kreditupplysningen innehåller information om dina ekonomiska vanor, som hur mycket pengar du har lånat tidigare och hur du har skött återbetalningarna. Långivare använder detta betyg för att bedöma risken att låna ut pengar till dig. Precis som ett bra skolbetyg kan öppna dörrar för fler studiemöjligheter, kan en bra kreditupplysning öppna möjligheter för att få lån eller kredit till bättre villkor. Genom att ha koll på sin kreditupplysning så kan man öka chanserna till godkännande när du behöver ekonomiskt stöd.

Processen för att ansöka om ett lån

Creditsafe

Creditsafe har funnits sedan 1997 och har sedan dess vuxit till världens mest använda kreditupplysningsföretag som genomför och levererar kredit- och affärsinformation. De finns utspridda över stora delar av världen, med 25 konto i Europa, Asien och USA, och huvudkontor i Storbritannien. De gör kreditkontroller på både företag och privatpersoner. Utöver det bevakar de även kreditrisker, konkurser och ny rating.

En stor anledning till att Creditsafe är så populärt är troligen främst för att när du använder deras tjänster så innebär det att din kreditvärdighet inte kontrolleras genom Upplysningscentralen (UC). På så sätt kommer din kreditvärdighet inte att påverkas negativt.

Långivare som använder Creditsafe erbjuder oftast mindre former av lån, såsom snabblån, sms-lån och kontokrediter. Dessa lån går oftast upp till ett tak på 50 000 kr. Att ta högre lån i forma av privatlån och andra mer traditionella lån genom Creditsafe är mer ovanligt. Där är det mer vanligt och rekommenderat att vända sig till UC.

Att välja lån utan UC

Upplysningscentralen (UC) är ett vanligt kreditupplysningsföretag i Sverige som används av de flesta långivare. För det mesta när man tar ett lån i Sverige så är det UC som gör kreditupplysningen. UC erbjuder tjänster oavsett om man tar traditionella lån eller snabblån.

Nackdelen med att använda UC när en kreditupplysning ska göras är att det kan ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet. Speciellt ifall du tar många lån inom korta intervaller och därmed görs det många kreditupplysningar på dig. Då kan din ekonomiska situation upplevas som ostabil och din kreditpoäng kan gå ner.

Att ta lån med Creditsafe kan vara ovanligt för dem som är vana vid traditionella långivare. Men om du är orolig för hur din kreditpoäng kommer att påverkas så kan Creditsafe vara en alternativ lösning. Deras bedömningar bygger på olika parametrar, och detta kan vara en väg för dem som kanske inte får grönt ljus från andra långivare. Här är de största skillnaderna mellan Creditsafe och UC:

Lån med UC:
 • Kreditupplysningen ligger kvar i ett år.

 • Varje ny kreditupplysning hos UC försämrar ditt kreditbetyg.

 • Sämre kreditbetyg kan försvåra möjligheten att bli beviljad ett lån.

 • Erbjuder både traditionella lån och mindre lån.

 • Bättre möjlighet till att låna högre summor.

VS.

Lån med Creditsafe:
 • Kreditupplysningen registreras inte hos UC.

 • Din kreditvärdighet påverkas inte.

 • Lån med Creditsafe har ofta lägre krav jämfört med UC, vilket ger bättre chans att bli beviljad.

 • Räntorna är oftast högre och det finns risk för högkostnadskredit.

 • Erbjuder mindre lån, såsom snabblån, kontokrediter och sms-lån.

Varför är det nödvändigt med kreditupplysning?

När en långivare godkänner en privatperson eller ett företag att ta ett lån, då innebär det en risk för långivaren om lånet kommer betalas tillbaka eller inte. För att bedöma hur stor risken är att låna ut pengar till dig så behöver långivaren få en kreditupplysning på dig och din ekonomi. Då kan de se om du har en god förmåga att kunna betala tillbaka lånet. Om du inte har det så innebär det en för stor risk för långivaren, och därmed kan de inte godkänna dig för ett lån. Kreditprövningen baseras på en kreditupplysning som tas fram av det kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av, till exempel Creditsafe.

Det sker alltid en kreditupplysning när man ansöker om ett lån, och det går inte att komma ifrån. Det du dock kan styra över är vilket kreditupplysningsföretag som kommer göra kreditupplysningen på dig.

Det gör du genom att jämföra olika långivare och granska vilka kreditupplysningsföretag som de använder sig av. Det vanligaste i Sverige är UC, men i dagsläget är det också många långivare i världen som använder Creditsafe. Skillnaden är dock att Creditsafe och liknande alternativ till UC ofta är förknippade med högre räntor och kan vara riskfyllda för dig som låntagare.

I helhet används kreditupplysningar som en tryggande åtgärd för att främja ansvarsfull långivning och undvika ekonomiska svårigheter för både långivare och låntagare.

Långivare som använder Creditsafe

Tänk på att Creditsafe är ingen långivare som kan godkänna dig för ett lån. Det första steget är att hitta en långivare som använder sig av Creitsafes tjänster för att få en kreditupplysning på dig eller ditt företag. Kom alltid ihåg att olika långivare har olika erbjudanden, såsom hur stor räntan är, hur mycket du kan låna och hur lång löptiden är. Därför är ett bra första steg att jämföra olika långivare för att hitta det erbjudande som passar dig bäst.

Här är några exempel på långivare som använder Creditsafe:
 • Credifi – Låna 2 000 - 50 000 kr med en löptid på 3 – 12 månader.

 • Binly – Låna 2 000 - 50 000 kr med en löptid på 3 – 12 månader.

 • Ferratum – Låna 1 000 - 40 000 kr med en löptid på 4 – 46 månader.

 • Viaconto – Låna 1 000 - 20 000 kr med en löptid på 3 – 72 månader.

Scoringmodellen

För att bedöma en privatpersons ekonomiska situation så använder sig Creditsafe av en så kallad scoringmodell, alltså ett poängsystem som beräknar betalningsförmågan på en skala mellan 1 – 100. I scoringmodellen finns det 4 olika kategorier. Här lägger man ihop information såsom inkomst, betalningsanmärkningar, skulder och liknande för att komma fram till vad just din poäng är.

Det är ungefär som när man får betyg efter ett prov eller test, där ett högt betyg innebär bra betalningsförmåga och ett lågt betyg innebär en dålig betalningsförmåga. För att bli godkänd så krävs det att komma så högt upp som möjligt.

Hos Creditsafe bygger scoringen endast på informationen som finns registrerat under den specifika dagen. Så oavsett hur många kreditförfrågningar som du gör hos Creditsafe, så kommer ditt kreditbetyg inte att påverkas.

Här kan du se Creditsafes scoringingmodell för privatpersoner och vad de ger för kreditbetyg:

Kreditbetyg | Betalningsförmåga

 • 70 - 100 | Mycket hög

 • 40 - 69 | Hög

 • 20 - 39 | Medium

 • 1 - 19 -| Låg

Det som ingår i Creditsafes kreditupplysningar

Vad som ingår i en kreditupplysning beror oftast på kreditupplysningsföretaget. Creditsafe hämtar information från bland annat SPAR (Statens personadressregister), Kronofogden, Skatteverket, Tingsrätten och Bolagsverket för att erbjuda kreditupplysningar på personer över 18 år som är folkbokförda i Sverige. Dock ska man komma ihåg att själva långivaren som man ansöker om lån hos kan ha en högre åldersgräns än Creditsafe.

Detta är vad som ingår i Creditsafes kreditupplysning:
 • Namn och adress

 • Inkomst

 • Civilstånd 

 • Scoring – riskbedömning av din betalningsförmåga

 • Beviljade lån och liknande

 • Skulder hos Kronofogden 

 • Betalningsanmärkningar 

 • Skuldsanering

 • Tillgångar - fastighet, bil och liknande

 • Bolagsengagemang

 • Näringsförbud

 • Konkurser och konkursförvaltare

När Creditsafe leder till lyckade lån

För vissa har Creditsafe öppnat dörren till lån som annars varit svårt att få. Kanske har du försökt ta ett mindre lån, men på grund av en ogynnsam kreditvärdering från UC så får du ingen möjlighet till att ta det lånet. Då kan du vända dig till alternativ som Creditsafe. De kan ta hänsyn till din nuvarande ekonomiska situation och godkänna lånet där andra inte skulle det. Det gör det möjligt för dig att lösa akuta problem och behov som uppstår helt oväntat. 

Detta är fördelarna med Creditsafe:
 • Kreditförfrågningarna påverkar inte ditt kreditbetyg. Detta är en fördel om du skulle behöva ta lån i framtiden, till exempel större lån till en bil eller bostad.

 • Creditsafe ställer ofta mindre krav, så chansen att bli beviljad ett lån är lättare.

 • Fler möjligheter att bli beviljad ett lån trots att du har betalningsanmärkningar.

Potentiella risker med Creditsafe

Som med alla lån finns det risker att överväga när man använder Creditsafe. Det låter så klart bra att kreditbetyget inte påverkas negativt och att det är lättare att bli godkänd för lån, men innan du använder Creditsafe så bör du se över nackdelarna och överväga om det är det bästa alternativet för dig. Det är avgörande att läsa det finstilta och vara medveten om de potentiella kostnaderna över tid.

 • Räntorna är oftast höga med Creditsafe och liknande alternativ till UC. Detta är på grund av att långivare som använder Creditsafe ofta tar större risker, och därmed lägger de på en högre ränta, i många fall en så kallad högkostnadskredit.

 • Lån med Creditsafe innebär ett begränsat lånebelopp. De fokuserar främst på snabblån och andra mindre lån som behövs för mindre utgifter.

 • Det kan finnas vissa avgifter med i bilden. Creditsafe och andra alternativ till UC kan innebära avgifter som gör lånet dyrare.

SMS-lån

Lån med Creditsafe är mest för dig som är intresserad av att ta ett sms-lån eller andra typer av snabb lån. Dessa lån har blivit alltmer populära på grund av deras snabba tillgänglighet. De är små lån som vanligtvis återbetalas på kort tid.

De skiljer sig från traditionella lån genom att de är lätta att ansöka om genom SMS eller online. Lånets storlek och återbetalningstid varierar, men de är kända för att vara snabba att få och enkla att ansöka om. De kan vara bra i oväntade situationer då något går sönder och behöver ersättas, eller om du har glömt att betala en räkning men har inte fått din lön än. Ett sms-lån kan lösa små ekonomiska behov, där man får pengarna snabbt och ska betala tillbaka dem snabbt.

Privatlån

Privatlån är en mer traditionell typ av lån som vanligen innebär högre belopp än snabblån. I dagsläget finns det inte privatlån med Creditsafe, utan i det fallet får man vända sig till långivare som använder UC. Så om du behöver ta ett större lån för att renovera huset eller köpa bil, då är nog Creditsafe inte alternativet för dig.

Traditionella långivare tenderar att vara striktare med sina kreditvillkor än långivare som använder Creditsafe. Det är för att minimera risken för att du inte kan återbetala det stora lånet. De fokuserar ofta på din tidigare kreditvärdighet. Creditsafe tar en alternativ approach, vilket kan vara fördelaktigt för dem med mindre gynnsamma kreditvärderingar.

Krav för att ansöka om lån på en laptopskärm

Vad krävs för att låna med Creditsafe?

För att ta lån med Creditsafe krävs det att du ska:

 • Vara minst 18 år (myndig)

 • Vara folkbokförd i Sverige

 • Ha svenskt personnummer

 • Ha en inkomst

 • Inte ha någon skuld hos Kronofogden

 • Inte ha betalningsanmärkningar (beror på långivaren)

 • Ha E-legitimation (för godkännande online)

Hur det går till

Att ansöka om ett snabblån via Creditsafe är ofta enkelt och smidigt. Processen innefattar vanligtvis att fylla i en online-ansökan, få ett snabbt beslut och om du blir godkänd kommer pengarna att överföras till ditt konto inom kort tid.

För att göra dessa processer och termer mer begripliga kan vi jämföra det med att beställa mat online. Liksom du enkelt kan göra en beställning med ett par knapptryckningar, kan du ansöka om ett snabblån online. Precis som du kan överväga ingredienserna och priset på maten innan du beställer, bör du noga överväga kostnaderna och riskerna med ett lån.

Kostnader för ett lån med Creditsafe

Kostnaderna beror mestadels på vilken typ av långivare du väljer. Ta aldrig ett lån innan du har jämfört och kollat upp vilka villkor som långivarna erbjuder. Räntorna, avgifterna, löptiderna och mer därtill varierar kraftigt, och var alltid medveten om det innebär högkostnadskrediter.

Här är vanliga avgifter som ingår i ett lån med Creditsafe:

 • Nominell Ränta: Den årliga räntan för ett lån, exklusive avgifterna.

 • Effektiv ränta: Visar den totala kostnaden för ett lån under ett års tid. Här ingår den nominella räntan plus avgifter.

 • Uppläggningsavgift: En kostnad som långivaren tar en gång som en avgift för att lägga upp lånet.

 • Administrativ avgift: Denna kostnad kan variera, men ska för det mesta inte överstiga 50 kr. Avgiften innebär till exempel faktureringsavgifter och aviavgifter.

Alternativ till Creditsafe

Det finns fler kreditupplysningsföretag som används som alternativ till UC. Precis som Creditsafe så gör dessa företag en kreditupplysning på privatpersoner och företag, utan att det har någon negativ påverkan på kreditpoängen.

De flesta använder sig också av en scoringmodell och innebär samma fördelar och nackdelar som Creditsafe. Dock kan de ha olika krav och villkor som är värt att se över innan man väljer. Några exempel på kreditupplysningsföretag är:

Frågor om lån

Vanliga frågor och svar

 • Vad är Creditsafe och vad erbjuder de?

Creditsafe är ett kreditupplysningsföretag som specialiserar sig på att tillhandahålla kreditinformation och bedömningar för både företag och privatpersoner.

 • Vilken information ingår i Creditsafes kreditrapporter för företag?

Creditsafes företagsrapporter inkluderar information om företagets ekonomiska hälsa, kreditvärdighet, betalningshistorik och andra relaterade faktorer.

 • Hur skiljer sig Creditsafe från UC?

Creditsafe skiljer sig genom sina egna kreditvärderingsmetoder och alternativa synsätt på kreditbedömningar. Det kan vara ett alternativ för dem som inte godkänns av UC.

 • Vilka typer av lån erbjuder Creditsafe?

Creditsafe används vanligtvis av långivare som erbjuder olika typer av mindre lån, som SMS-lån och snabblån.

 • Vad är ett SMS-lån och hur fungerar det via Creditsafe?

Ett SMS-lån är ett snabbt och enkelt lån som vanligtvis ansöks och bekräftas via SMS eller online. Creditsafe används av långivare som kan erbjuda dessa lån med en enkel ansökningsprocess.

 • Kan man ta ett lån utan att använda UC?

Ja, det är möjligt. Creditsafe är ett exempel på ett kreditupplysningsföretag som erbjuder kreditbedömningar utan att använda sig av UC:s tjänster.

 • Vilka är fördelarna med att använda Creditsafe för kreditupplysningar?

Creditsafe kan ge alternativa möjligheter för dem som har svårt att få godkänt hos UC, utan att det påverkar kreditpoängen negativt.

 • Vilka risker finns med att ta ett lån med Creditsafe?

Riskerna inkludera ofta högre räntor och eventuella begränsningar i lånebeloppet. Creditsafe innebär också ofta högkostnadskrediter som kan bli väldigt dyra om man inte läser villkoren noga och förstår kostnaderna.

 • Vad händer om man inte betalar tillbaka ett lån som tagits med hjälp av Creditsafe?

Om man inte betalar tillbaka ett lån kan det leda till förseningsavgifter, påminnelser och i värsta fall betalningsanmärkning och negativ påverkan på kreditvärdigheten. Det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna och hantera lån på ett ansvarsfullt sätt.

Att ta lån med Creditsafe, särskilt när det gäller SMS-lån, kan vara ett alternativ för dem som står inför svårigheter att få godkänt hos traditionella långivare. Om du är orolig för hur ditt kreditbetyg kommer att påverkas och du är ute efter att ta ett mindre lån, då kan Creditsafe vara ett alternativ för dig.

I slutändan, precis som med alla andra finansiella beslut, är noggrannhet och förståelse avgörande för att göra den bästa möjliga valet för din ekonomiska situation.