Swishlån - en modern lösning för dina ekonomiska behov!

Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Swishlån – Låna direkt i mobilen

Swish har blivit ett populärt sätt att överföra pengar via mobilen. Förut var Swish endast en app där man skickade pengar mellan privatpersoner. Nu kan man göra så mycket mer, som att göra betalningar när du handlar online och dessutom låna pengar. Med den enkla och bekväma tillgängligheten via Swish-appen har denna typ av lån lockat många användare. Men innan du hurrar för tidigt så är det viktigt att förstå hur Swish fungerar och vilka risker som är förknippade med det.

Swish och Swishlån

Swish är en svensk mobilbetalningsapp som har revolutionerat sättet vi överför pengar på. Appen lanserades år 2012 och har sedan dess blivit ett av de mest använda betalningssätten i Sverige. Det går till så att man kopplar sin mobiltelefon till sitt bankkonto och därefter kan man skicka och ta emot pengar direkt från sina vänner, familjemedlemmar eller andra kontakter. Detta görs genom att bara ange mottagarens mobilnummer eller genom att skanna en QR-kod. Vanligtvis överföras till användarens bankkonto inom några minuter.

Det är som att ha digitala kontanter i fickan.

Swishlån är då ett sorts lån som du kan ta via Swish. Det är inte Swish som är långivaren, utan långivaren använder Swish för att betala ut lånet snabbt.

Till skillnad från traditionella banklån som kan kräva en omfattande ansökningsprocess och ta flera dagar att behandlas, kan Swishlån oftast godkännas och överföras på bara några minuter. Detta gör det till en lösning för dem som behöver snabb tillgång till pengar. Eftersom Swish endast tillåter överföring av ett begränsat belopp så omfattar dessa lån mest SMS-lån, Snabblån och liknande mindre lån.

Vad man kan använda Swishlån till

Swishlån är oftast avsedda för kortvariga och akuta behov. Det kan vara allt från oförutsedda utgifter som tandläkarbesök eller bilreparationer till att täcka obetalda räkningar mellan löneutbetalningar. Man kan också välja att använda Swishlån för att finansiera mindre inköp eller att hantera tillfälliga kassaflödesproblem.

Mobil betalningsmetod - digital plånbok

Swishlån kännetecken

Det finns många anledningar till varför Swish är populärt. Speciellt i dagens läge där kontanter blir mindre och mindre vanligt, och i en situation då butiken eller marknadsståndet inte tar kort så finns möjligheten att de accepterar Swish i stället. Ända sedan Swish uppkom har det skett över 1 miljard överföringar via appen. Därför har också Swishlån blivit populärt, på grund av hur snabbt och lätt det är.

Här är vanliga kännetecken för Swishlån:
 • Pengar på kontot inom några minuter

 • Snabb ansökningsprocess

 • Mindre lånebelopp, max 50 000 kr

 • Kort löptid, mellan några dagar till några månader

 • Ingen säkerhet krävs

 • Flexibel återbetalning

 • Flexibel tillgänglighet

 • Digital process: Hela låneansökningsprocessen, inklusive signering av avtalet, görs vanligtvis digitalt via Swish-appen.

 • Snabb utbetalning: Pengarna från ett beviljat swishlån kan vanligtvis sättas in på låntagarens konto inom några få minuter eller timmar efter godkännande.

Risker med Swishlån

Trots dess bekvämlighet och snabbhet finns det vissa risker med Swishlån som man bör vara medveten om. En av de främsta riskerna är den höga räntan och avgifterna som man kanske inte tänker på när man tar lånet. Det bästa är att lägga på minnet att mindre lån är snabba och lättillgängliga, men man måste betala för den lättillgängligheten också. Och det gör man genom dyra räntor.

Varför är räntorna så höga? Jo, för att mindre lån, såsom snabblån och SMS-lån ofta ställer lägre krav på dig som låntagare. Och när långivare ställer mindre krav, då betyder det att de tar en större risk när de lånar ut pengar till dig. På grund av det så tar de högre räntor för lånet för att jämna ut risken som de tar.

Skillnaden mellan Swishlån och andra lån

En viktig skillnad mellan Swishlån och traditionella banklån är den snabba betalningen, kostnaden och tillgängligheten. Traditionella banklån, såsom privatlån, bolån och billån, kan kräva en omfattande ansökningsprocess och ta flera dagar att godkännas och behandlas. Swishlån godkänns och överförs vanligtvis inom några minuter.

Det kan också låta jobbigt att traditionella lån ofta ställer högre krav på dig som långivare, men det gör att de har lägre räntor än Swishlån. Så på lång sikt är traditionella lån billigare än Swishlån. I slutändan hänger det på vad du behöver lånet till: 

 • Ska du laga den trasiga diskmaskinen? Då kan det räcka med ett Swishlån.

 • Ska du köpa hus? Då behöver du ta ett traditionellt lån. 

Swish utomlands

Kan man använda Swish utomlands? Ja, men det behövs ett svenskt bankkonto och bank-ID för att kunna skicka och ta emot pengar. Swish är inte kopplad till utländska banker, så med andra ord måste både du och den som du skickar pengar till eller tar emot pengar från ha ett svenskt bankkonto. Du kan skicka och ta emot pengar via Swish trots att du befinner dig i utlandet, men det måste som sagt ske mellan personer som har ett svenskt bankkonto. 

Länderna i Norden använder liknande appar som Swish, som Mobilepay i Finland och Danmark och Vipps i Norge. 

Är Swishlån samma som SMS-lån?

Nej, Swishlån är inte samma sak som SMS-lån. Båda används för att låna pengar, men orden innebär inte exakt samma saker. Här är skillnaderna: 

Swish: Är en app som används när man lånar pengar. Det är inte Swish som lånar ut pengarna, utan de står för överföringen från långivaren till dig. Med andra ord är de inte en långivare, utan ett betalningssätt. 

SMS-lån: Detta är en typ av lån som erbjuds av olika långivare. De består oftast av mindre belopp, precis som Swishlån, och kan ansökas online eller via sms. 

Hur hittar man det bästa lånet?

Det är inte alltid lätt att veta vilket lån som passar en bäst, speciellt när det finns så många olika att hålla reda på. Inte bara olika lån, utan också olika lånebelopp, räntor, löptider och mycket annat. Därför är det alltid bra att jämföra långivare för att hitta fram till det bästa erbjudandet. På vår jämförelsesida kan du filtrera mellan olika långivare.

Vad behövs för att skaffa Swish? 

Det är väldigt lätt att skaffa Swish. Det du behöver är: 

 • Mobiltelefon

 • Swish (appen som laddas ner i mobilen)

 • Svenskt bank ID

 • Svensk internetbank

 • Mobilabbonemangr

Kom i gång med Swish

När du är redo att sätta i gång med Swish, då skaffar du den genom följande steg: 

 1. Bankanslutning: Först och främst behöver du ha ett bankkonto hos en bank som stöder Swish. De flesta stora banker i Sverige erbjuder Swish-tjänsten till sina kunder. Om du inte redan har Swish kopplat till ditt bankkonto kan du behöva aktivera tjänsten genom din internetbank eller mobilbank. 

 2. Swish-appen: Nästa steg är att ladda ner Swish-appen till din mobil. Den finns tillgänglig för både iOS och Android och kan laddas ner från App Store eller Play Store kostnadsfritt. 

 3. Registrering: När du har laddat ner appen måste du registrera dig. För att göra detta behöver du ange ditt mobilnummer som är kopplat till ditt bankkonto och skapa en säkerhetskod för att verifiera din identitet. 

 4. Verifiering: Efter att du har angett ditt mobilnummer och skapat en säkerhetskod kommer du att få en verifikationskod via SMS för att slutföra registreringsprocessen. 

 5. Klart att använda: När registreringen är klar är du redo att börja använda Swish. Du kan nu enkelt skicka och ta emot pengar från och till ditt bankkonto genom Swish-appen.

 

Person med frågor om lån - FAQ

Vanliga frågor och svar

 • Vad är Swish och hur fungerar det?

Swish är en mobilbetalningsapp i Sverige som gör det möjligt för användare att snabbt och enkelt överföra pengar mellan sina bankkonton genom sina mobiltelefoner. 

 • Vad är skillnaden mellan Swish och Swishlån?

Swish är en app för överföring av pengar mellan användare. Swishlån är en typ av snabblån som erbjuds genom Swish-appen, vilket gör det möjligt för användare att låna pengar och få dem överförda direkt till sina bankkonton. 

 • Vad kan man använda Swishlån till?

Swishlån kan användas för att täcka oväntade utgifter, akuta händelser, brådskande räkningar och tillfälliga kassaflödesproblem. 

 • Vilka är fördelarna med Swishlån?

Fördelarna inkluderar snabb tillgång till pengar, enkel ansökningsprocess via mobilappen och möjligheten att hantera akuta ekonomiska behov. 

 • Hur ansöker man om ett Swishlån?

För att ansöka om ett lån med Swish behöver du Swish-appen. Efter godkännande överförs pengarna direkt till ditt bankkonto via Swish. 

 • Vilka är de vanligaste användningarna för Swish?

Vanliga användningar inkluderar överföring av pengar till vänner och familj, betalning av räkningar och inköp i butiker och restauranger som ett alternativ till kontanter. 

 • Hur säker är Swish som betalningsmetod?

Swish anses vara en säker betalningsmetod eftersom den använder bankernas infrastruktur för att hantera transaktioner. Den kräver autentisering genom Bank-ID eller säkerhetskoder för att genomföra betalningar. 

 • Finns det några begränsningar för Swishtransaktioner?

Ja, Swish hanterar lägre betalningar. Det maximala beloppet varierar mellan bankerna, men ofta rör det sig om några tusenlappar. 

Sammanfattning

Swishlån kan vara en praktisk lösning för dem som behöver snabb tillgång till pengar för kortvariga och akuta behov. Men det är viktigt att använda denna typ av lån ansvarsfullt och endast när det verkligen behövs.

Se över din ekonomi och avgör om det är ett bra läge att ta ett lån nu, eller om du kan hantera din situation genom att spara och undvika onödiga utgifter. Det kan leda till en säkrare ekonomisk vardag.