Säkra och smidiga lån med Valitive

Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Valitive - Ett alternativ till UC

När det kommer till att låna pengar är det avgörande att göra informerade beslut. Valitive, ett framväxande låneföretag tidigare känt som Decidas, erbjuder kreditupplysningar utan UC, vilket passar för dem med låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar.

Det är dock viktigt att känna till fördelarna och nackdelarna med att inte använda sig av UC när du ska ta ett lån. Här finns information om vad Valitive är och hur det fungerar när man utför en kreditupplysning. 

Vad är UC?

När en person eller företag ska ta någon form av lån, då utförs något som kallas en kreditupplysning. Detta görs vanligtvis av Upplysningscentralen (UC), som är ett av de ledande kreditupplysningsföretagen i Sverige.

Till exempel, om du ansöker om ett lån från en viss långivare, då är deras första steg att använda en kreditupplysningsbyrå, såsom UC, som samlar och hanterar kreditinformation om dig eller ditt företag, och utför därmed en kreditupplysning. På så vis kan långivaren bedöma din kreditvärdighet och avgöra hur stor risk det är för dem att bevilja dig ett lån.

Med en högre kreditvärdighet är det lättare att bli godkänd för ett lån, medan en låg kreditvärdighet minskar chanserna. Din kreditvärdighet är därmed som ett ekonomiskt betyg. Ju högre betyg du har, desto lättare blir det att få godkännande för lån och andra finansiella produkter.

Hur UC kan påverka din kreditvärdighet

Varje gång en kreditupplysning görs, då registreras det, och detta kan påverka din kreditvärdighet. Att ansöka om lån med UC är därför som att lägga brickor till ditt ekonomiska byggnadsverk. Din kreditvärdighet kan liknas vid själva strukturen av detta bygge. Varje bricka representerar en kreditupplysning, och om det blir för många sviktande brickor på kort tid, kan det påverka stabiliteten och utseendet på ditt bygge. Om din kreditvärdighet redan är skakig blir strukturen mer sårbar.

Å andra sidan, om du har en stark och stabil struktur, kan du hantera dessa extra påfrestningar bättre. När du ansöker om lån och UC utför en kreditupplysning, då är det som att en arkitekt undersöker ditt byggnadsverk noggrant och dokumenterar alltihop. UC-förfrågningarna blir på så vis som permanenta anteckningar i arkitektens rapport, och andra långivare kan se detta och hur stabilt eller ostabilt ditt bygge är.

Förutom att en låg kreditvärdighet har inverkan på din förmåga att få lån godkända så kan det även påverka de räntor och villkor du erbjuds. Så precis som du skulle vara försiktig med att lägga för många brickor på ett redan skört bygge, är det viktigt att överväga konsekvenserna för din kreditvärdighet när du ansöker om lån med UC.

På grund av de negativa konsekvenserna som UC kan ha på din kreditvärdighet, så väljer vissa att använda sig av alternativ, såsom Valitive (Decidas).

Valitive – ett alternativ till UC

Valitive, tidigare Decidas, är ett relativt nytt företag som har erbjudit kreditupplysningar sedan 2009. Till skillnad från det mer traditionella UC, är Valitive ett kreditupplysningsföretag som inte har någon påverkan på din kreditvärdighet. Därför är de ett alternativ för de som föredrar att inte använda sig av UC för kreditupplysning.

Deras syn är att processen för kreditupplysning kan göras bättre och de ser sig själva genom sin metod som Sveriges modernaste kreditupplysningsföretag. Precis som det populära kreditupplysningsföretaget Creditsafe, använder Valitive en scoringmodell för att validera en persons kreditvärdighet, vilket avgör om de kommer godkänna personen eller inte.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är Valitive som avgör om en kredit ska beviljas eller inte. Det beslutet ligger alltid på kreditgivaren, såsom företaget, banken, långivare, arbetsgivaren eller hyresvärden.

Valitives uppdrag är att göra en kreditupplysning för att informera långivaren om hur stor risk denne tar genom att bevilja dig ett lån. De skyddar också dig som låntagare genom att minska risken för överskuldsättning.

Fördelar och nackdelar med Valitive

 • Antalet har ingen påverkan: Du kan göra hur många förfrågningar via Valitive du vill, utan att det påverkar din kreditvärdighet. På så vis behöver du inte vara orolig om du har tagit för många förfrågningar.

 • Säkerhet och sekretess: Valitive placerar stor vikt vid säkerhet och sekretess. Det är endast den aktuella kreditgivaren som kan se din kreditupplysning, och Valitive säkerställer att dina personuppgifter förblir skyddade under hela processen. Detta bidrar till att skapa förtroende och trygghet för dem som söker finansiella tjänster.

 • Extra kontroll: Valitive siktar på att erbjuda en anpassningsbar helhetsmodell kring kreditbeslutet. De kontrollerar att angivna personuppgifter stämmer överens med varandra innan kreditupplysningen utförs, såsom namn, personnummer och adress.

 • Snabb process: En av Valitives styrkor är dess snabba och effektiva process. Genom att minska onödig byråkrati och förenkla ansökningsförfarandet ger Valitive användarna möjlighet att snabbt få tillgång till de finansiella tjänster de behöver utan onödiga dröjsmål.

 • Ingen påverkan på kreditvärdighet: Liksom Creditsafe och andra alternativ till UC, undviker Valitive att påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att minimera eller eliminera behovet av hårda kreditupplysningar bevaras kreditvärdigheten, vilket är en viktig fördel för dem som söker finansiella produkter.

Nackdelar

 • Högre ränta: Precis som andra alternativa kreditupplysningsföretag till UC, kan ett lån med Valitive innebära högre ränta. Detta beror på att långivaren tar en större risk när du inte använder dig av UC. En högre ränta innebär att lånet blir dyrare, och därför är ofta alternativ till UC ett dyrare val.

 • Färre alternativ: Eftersom UC är ett vanligare alternativ så föredrar de flesta långivare den kreditupplysningen. I dagsläget är det inte många långivare som använder sig av Valitive. Därför kommer listan av långivare att välja mellan vara mindre. Hitta och jämför långivare som använder Valitive här.

 • Extra avgifter: Det kommer ibland extra avgifter med att använda sig av alternativ till UC. De långivare som använder sig av Valitive kan ta ut en avgift för att använda deras kreditupplysningstjänst.

Vad ingår i Valitives personupplysningar?

Valitive erbjuder både kreditupplysningar och informationstjänster för företag i dagsläget. Detta är vad som ingår i en personupplysning från Valitive: 

 • Personinformation med detaljer som personnummer, civilstånd och folkbokförd såväl som tidigare adress.

 • Inkomstuppgifter under de senaste tre åren.

 • Betalningsanmärkningar.

 • Poäng på scoringmodellen.

 • Fastighetsinnehav.

Valitives Scoringmodell

För att avgöra om din ansökan ska beviljas eller nekas använder Valitive en så kallad scoringmodell. Många kreditupplysningsföretag använder sig av en liknande metod, även UC, men hur poängen räknas beror på kreditupplysningsföretaget.

Detta är som en betygsskala, där Valitive rangordnar kunderna mellan poängen 0 – 100.

 • 100 poäng innebär att du har en hög kreditvärdighet medan 0 innebär en låg kreditvärdighet.

 • Poängen påverkas av olika saker, såsom din inkomst, skulder, anmärkningar och så vidare. Vart gränsen går mellan ja och nej kan variera.

De flesta kreditupplysningsbyråer, inklusive UC, delar in rangordningen i 4-5 kategorier, medan Valitive endast har 3 olika kategorier, som kan liknas vid ett betygsystem. Högst betyg betyder att du är kreditvärdig (100-62), medel betyder att du har en lägre kreditvärdighet (61-41), och låg innebär att du har en mycket låg kreditvärdighet och med andra ord är underkänd (40-0). Betyget som du får är baserat på hur sannolikt det är att du kommer kunna betala tillbaka låneskulden till långivaren. 

Vem får ta ett lån med Valitive?

Det finns vissa krav för att ta ett lån hos de långivare som använder Valitive. Kraven kan variera beroende på långivare, men här är de vanligaste kraven som ställs på dig som låntagare:

 • Ålder: Du ska ha fyllt 18 eller 20 år.

 • Inkomst: En stabil inkomst ökar dina chanser för att bli beviljad. Vissa långivare har krav på en viss summa.

 • Folkbokföring: Du ska vara folkbokförd i Sverige och ska ha varit det under en viss tid, såsom 24-36 månader.

 • Skulder: Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden (vissa långivare gör undantag).

 • BankID: Långivare kan kräva att du har ett BankID för att kunna signera avtalet.

Dessa är de vanligaste grundkraven från de flesta långivare. Kraven beror helt på vilken långivare du väljer, där det kan tillkomma andra krav utöver det som står här i listan. Vi rekommenderar att du alltid ser över och jämför olika långivare som använder Valitive för att hitta det erbjudande som passar bäst för dig.

SMS-lån och traditionella lån

Det finns olika sorters lån som man kan ta beroende på vad man behöver pengar till. Bland dem finns det bland annat traditionella lån och det som kallas för sms-lån eller snabblån.

Sms-lån: Detta är mindre lån med kort löptid som ofta ansöks genom att skicka ett SMS eller fylla i en ansökan online. Sms-lån används vanligtvis vid akuta behov som innebär mindre summor.

Till exempel om du behöver reparera eller ersätta en trasig vitvara, köpa en ny dator för ditt dagliga arbete eller göra ett akut besök till tandläkaren. De kallas bland annat snabblån på grund av att de är kända för sin snabba beviljandeprocess och enkelhet i ansökningsförfarandet.

Ofta kräver de ingen säkerhet och pengarna kommer vanligtvis inom några timmar eller samma dag. De är dock också kända för sina höga räntor och avgifter, vilket gör dem dyra för konsumenten och kan leda till en hög skuldsättning om de inte återbetalas i tid.

Tid och pengar. Snabba lån – när tiden är avgörande.

Traditionella Lån: Dessa lån inkluderar olika typer av kreditprodukter, såsom bolån, billån och privatlån, som erbjuds av traditionella banker och finansinstitut. Dessa lån har oftast längre löptider, lägre räntor och är avsedda för större investeringar eller köp.

De mest använda typerna av traditionella lån inkluderar bolån för finansiering av bostadsköp, billån för köp av fordon, samt personliga lån för olika ändamål som exempelvis renoveringar, resor eller skuldkonsolidering. De kräver vanligtvis en noggrannare kreditvärdering och kan ha en mer komplex ansökningsprocess jämfört med sms-lån.

Svårigheter med större lån utan UC

Oavsett vilket lån du tar så kommer långivaren alltid att be om en kreditupplysning på dig från ett kreditupplysningsföretag. Här kan det spela stor roll vilket sorts lån du planerar att ta. SMS-lån och andra typer av mindre lån är ofta lättare att bli godkänd för när man inte använder sig av UC, medan större lån som privatlån är en större utmaning att få utan UC, speciellt om det handlar om högre summor. Att ta större lån utan UC kan vara svårare av flera skäl:

Begränsad kreditinformation: Utan tillgång till UC:s omfattande kreditinformation har långivaren en mer begränsad bild av din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Detta ökar risken för långivaren och kan resultera i restriktioner när det gäller större lånebelopp.

Högre räntor: Eftersom långivaren tar på sig en ökad risk när de inte har tillgång till UC:s information, kan de välja att kompensera för detta genom att tillämpa högre räntor. Det gör det ekonomiskt mindre attraktivt för dig som låntagare att ta större lån utan UC.

Strängare kreditvillkor: Långivare som inte använder UC kan vara mer benägna att tillämpa strikta kreditvillkor för att minimera risken. Det kan innebära att endast lånebelopp av mindre omfattning är tillgängliga utan UC.

Hur hittar man långivare som använder Valitive?

Det kan vara som en djungel att välja långivare när du ska ta ett lån. Det spelar ingen roll om det är ett snabblån eller traditionellt lån som du ska ta, för där finns många långivare som erbjuder båda. Om du har bestämt dig för att använda Valitive som kreditupplysningsföretag, då gäller det att hitta en långivare som använder sig av deras tjänster i stället för UC. För att hitta just det lån du önskar att ta med de bästa villkoren så är det första viktiga steget att jämföra och söka bland de tillgängliga långivarna. Detta kan du bäst göra med en lånekalkyl där du genom filter kan se vilka långivare som erbjuder en kreditupplysning utan UC, vilka lånebelopp de erbjuder och hur hög räntan är.

Mynt - Hur mycket kan jag låna

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Hur stort lånebelopp du kan ta vare sig du använder dig av UC eller inte kan variera beroende på den specifika långivaren och din individuella kreditprofil. Generellt sett kan du få olika lånebelopp beroende på om långivaren använder UC för kreditupplysning eller inte.

Att låna utan UC innebär oftast mindre strikta kreditvillkor och en snabbare beviljandeprocess. Många snabblån eller mindre kreditgivare som inte använder UC kan erbjuda mindre belopp, som vanligtvis innebär några hundralappar upp till tiotusentals kronor. Oftast överstiger summorna inte 50 000 kronor. Dessa lån är vanligtvis avsedda för korta löptider och mindre akuta behov.

När det gäller traditionella lån så är det däremot svårare att bli beviljad ett lån utan UC. Om du blir beviljad så får du dessutom räkna med att lånebeloppet inte blir så högt. Valitive fokuserar som många andra alternativ till UC på mindre belopp.

Har någon tagit en kreditupplysning på dig?

När en kreditupplysning görs på dig så har du rätt att få veta det. Du blir informerad genom att få en så kallad upplysningskopia. Denna är en kopia av kreditupplysningen som ges till en person som har fått sin kreditinformation granskad av en tredje part, som en långivare, bank eller hyresvärd. På upplysningskopian som du har fått kan du se vem som har beställt en kreditupplysning på dig. Hur mycket information som ingår i upplysningskopian varierar beroende på vilken variant det är, men informationen ska motsvara den som frågeställaren har fått.

Om du har frågor angående din upplysningskopia eller varför en kreditupplysning har gjorts på dig, då bör du i första hand kontakta företaget som har tagit upplysningen på dig. Du kan också kontakta Valitive om det var de som gjorde kreditupplysningen på dig.

Bedrägerispärr

Var alltid uppmärksam på bedrägeri när du ansöker om lån. Om du har blivit utsatt för bedrägeri kan du spärra din kreditupplysning hos Valitive AB, helt utan kostnad.

En bedrägerispärr, även känd som kreditupplysningsspärr, är en åtgärd som man kan vidta för att skydda sig mot potentiell identitetsstöld eller bedrägeri vid ansökningar om lån eller kredit.

Genom att placera en sådan spärr på dina kredituppgifter förhindras kreditgivare och andra parter från att få tillgång till din kreditrapport utan särskilt godkännande. Detta förhindrar obehörig användning av din personliga information och ökar säkerheten vid finansiella transaktioner.

Om någon försöker göra en kreditupplysning eller ansöka om lån i ditt namn kommer långivaren att informeras om att en spärr är aktiv, vilket kan bidra till att minska risken för bedrägeri.

Tillsammans med fyra andra kreditupplysningsföretag har Valitive ett samarbete gällande bedrägerispärren. Så när du spärras hos Valitive så spärras du också automatiskt hos Dun&Bradstreet, Creditsafe, Syna och UC.

Vanliga frågor & svar

 • Hur skiljer sig Valitive från UC?

Valitive är ett företag som erbjuder alternativa kreditupplysningstjänster till UC. Till skillnad från UC så använder Valitive olika metoder som inte kommer att påverka din kreditvärdighet.

 • Vilka typer av data använder Valitive för att bedöma kreditvärdighet?

Valitive använder olika datakällor, inklusive offentliga register, betalningsanmärkningar, inkomstinformation och andra finansiella uppgifter för att skapa en omfattande bild av en persons kreditvärdighet.

 • Varför skulle någon överväga att använda Valitive istället för UC?

Valitive kan vara ett alternativ för dem som vill undvika att använda UC och därigenom minska exponeringen av sin kreditinformation.

 • Hur fungerar Valitives scoring?

Valitive använder en scoringmodell som visar en persons kreditvärdighet på en skala 0-100. Har man en hög scoring så betyder det att man har en bra kreditvärdighet. Det är olika saker som bedömer scoringen, såsom inkomstuppgifter, betalningsanmärkningar, skuldsaldo, boendeform och så vidare. Läs mer om Valitives scoring här.

 • Kan jag se om någon har beställt en kreditupplysning på mig?

Ja, när en kreditupplysning sker får du en upplysningskopia, där det framgår vem som har beställt kreditupplysningen.

 • Finns det några nackdelar med att använda Valitive?

En nackdel kan vara att Valitive kanske inte är lika etablerat som traditionella kreditupplysningsföretag som UC. En annan nackdel är att när man använder ett alternativ till UC så kan det innebära högre räntor eftersom långivaren tar en större risk i  det fallet.

 • Hur påverkar användningen av Valitive möjligheten att få lån?

Användningen av Valitive kan påverka möjligheten att få lån positivt eller negativt beroende på din kreditprofil. Långivare kan ha olika åsikter om Valitives kreditbedömningar, och det är viktigt att förstå långivarens krav och preferenser.

Avslutande tankar

Att välja Valitive som din lånepartner kan vara ett klokt steg för att undvika de potentiella riskerna med UC-kreditupplysningar. Med fokus på säkerhet, smidighet och flexibilitet erbjuder Valitive en alternativ väg till ekonomisk stabilitet. Oavsett om du vill undvika att påverka din kreditvärdighet eller helt enkelt föredrar en enklare låneupplevelse, kan Valitive vara ett lämpligt alternativ till UC. Kom bara ihåg att alltid jämföra och undersöka olika kreditupplysningsföretag innan du väljer det som passar dig bäst.