Låna klokt med Syna: Din guide till fördelaktiga kreditupplysningar

Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Syna - En guide till kreditupplysningar

Att hålla koll på sin ekonomi är en viktig del av vardagen för många människor och företag. En viktig aktör på den svenska marknaden för kreditupplysningar är Syna. Men vad är egentligen Syna och vad innebär en kreditupplysning? Här går vi igenom allt du behöver veta för att förstå Syna och dess roll i ekonomin.

Vad är Syna? 

Syna AB är ett företag specialiserat på kreditupplysningar och affärsinformation. De tillhandahåller data och analyser som hjälper privatpersoner, företag och organisationer att komma fram till beslut när det gäller lån.

Deras främsta uppgift är att hjälpa företag när de tänker göra affärer och ingå avtal med andra företag. Syna assisterar då företaget med bedömningen av de andra företagen. Genom att bedöma kreditvärdigheten hos andra företag så hjälper Syna att minimera risken för förluster hos företaget.

De tillhandahåller även kreditvärderingar av privatpersoner när de vill ta lån. Syna samlar in information från olika källor som offentliga register och andra företag, till exempel Skatteverket och Kronofogden. På så sätt skapar de en omfattande bild av en personens ekonomiska status. 

Vad är speciellt med Syna?

I jämförelse med liknande kreditupplysningsföretag, såsom Creditsafe, Safenode och Valitive, så är inte Syna särskilt unikt. Dessa företag har liknande tjänster och erbjuder liknande lån, även om vissa faktorer skiljer sig åt. Det som gör dessa företag speciella är att de kan vara ett alternativ till Upplysningscentralen (UC).

Synas kreditupplysningar registreras nämligen inte hos UC, och därmed har det ingen negativ påverkan på ditt kreditbetyg. Detta gör det lättare för dig som är orolig för hur ditt kreditbetyg ska påverkas, speciellt om du vill ta lån i framtiden.

Hur UC påverkar kreditbetyget

UC är ett mycket vanligt kreditupplysningsföretag i Sverige som de stora långivarna använder sig av, såsom Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Dessa är långivare som ställer strängare krav på dig som långivare, och därmed ställer UC också högre krav. Vad som vissa tycker är negativt med UC är att ditt kreditbetyg kan bli sämre. Kreditbetyget är det som avgör om en långivare är villig att bevilja dig ett lån eller inte. Så ett lågt kreditbetyg kommer göra det svårare för dig att ta lån. 

Varje kreditupplysning som görs på dig av UC registreras, samlas och finns med i redovisningen av din ekonomiska situation. För många kreditupplysningar kan anses som ett tecken på en ostabil ekonomi, och därför försämras ditt kreditbetyg.

Därför kan det i vissa situationer vara en fördel att välja alternativ till UC, till exempel Syna. Hos dem är det också möjligt att få ett registerutdrag där du kan få en överblick över din kreditvärdighet. 

Vad är en kreditupplysning? 

En kreditupplysning är en sammanställning av information om en persons eller ett företags ekonomiska situation och kreditvärdighet. När du ansöker om lån, hyr lägenhet eller tecknar abonnemang kan den part du ansöker hos begära en kreditupplysning för att bedöma din förmåga att betala tillbaka skulder i tid.

Kreditupplysningar används av långivare, hyresvärdar, försäkringsbolag och andra aktörer för att minska risken för att förlora pengar genom att göra affärer med personer eller företag som har dålig kreditvärdighet eller hög skuldsättning.

Undrar hur processen för att bli godkänd för ett lån går till

Hur fungerar det? 

När en kreditupplysning begärs, samlar Syna in information om dig från olika källor och sammanställer det till en rapport. Denna rapport innehåller vanligtvis uppgifter om personens eller företagets betalningshistorik, skuldsaldo, tidigare betalningsanmärkningar och andra relevanta ekonomiska uppgifter. Sedan används informationen av den som begär kreditupplysningen för att bedöma risken med att göra affärer med dig.

Om du har en god betalningshistorik och låg skuldsättning anses du vara mer kreditvärdig och kan därför vara mer benägen att beviljas lån eller andra ekonomiska tjänster till förmånliga villkor. 

Syna samarbetar med olika långivare som har sina egna villkor och erbjudanden. När du har jämfört och valt en långivare som använder Syna så gör de en kreditupplysning om dig innan du kan bli beviljad ett lån.

Så här ser de olika stegen ut i processen:
 1. Ansökan: Först väljer du en långivare och ansöker om ett lån. Detta gör du genom att fylla i en ansökan online på långivarens hemsida. Där väljer du också hur stort lånebelopp du är intresserad av och hur lång löptid, alltså återbetalningstid, du önskar.

 2. Kreditupplysning: I nästa steg vänder sig långivaren till kreditupplysningsföretaget, i det här fallet Syna, för att be om en kreditupplysning på dig. Här tar Syna in olika information om dig, såsom din inkomst, skulder, kredithistoria och andra relevanta saker, och på så vis kan de och långivaren bedöma hur stor risk det innebär att låna pengar till dig.

 3. Erbjudande: Om du bli godkänd och anses ha förmåga att betala tillbaka lånet, då får du ett erbjudande av långivaren. Du behöver inte acceptera erbjudandet om du inte tycker om villkoren.

 4. Utbetalning: Efter att du har accepterat erbjudandet kommer du få pengarna på ditt konto och kan använda dem. Därefter återstår det att betala tillbaka lånet enligt villkoren och återbetalningstiden. 

Vad ingår i en kreditupplysning från Syna 

En kreditupplysning kan innehålla olika saker beroende på vilket kreditupplysningsföretag du väljer, samt om det görs på en privatperson eller ett företag. Här är saker som kan ingå i Synas kreditupplysning: 

 • Kreditklassning (från 1-5)

 • Föreslagen kreditlimit

 • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo

 • Företagsuppgifter

 • Verksamhetsinformation

 • Ledningsuppgifter

 • Bokslutsinformation och Nyckeltal

 • Fördjupningar och historik

 • Skuldsaldo 

På toppen av det ingår också punkter gällande företagets eller personens ekonomi och betalningsförmåga.

Synas grundkrav 

Det är långivaren som står för kraven, eftersom olika långivare har olika krav. Syna gör en kreditupplysning på dig som de ger till långivaren, men det är inte Syna som bestämmer om du ska få ta lånet eller inte. Dock har Syna några grundkrav som man måste följa: 

 • Du ska vara över 16 år för att utvärderas (långivaren ha en högre åldersgräns)

 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.

 • Du måste ha ett svenskt personnummer.

 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

 • Du måste ha en inkomst. 

Var hämtar Syna sin information? 

När Syna gör en kreditupplysning så hämtar de information från olika källor och offentliga register. Dessa är: 

 • Skatteverket

 • Sveriges domstolar

 • Kronofogden

 • Statistiska centralbyrån

 • Bolagsverket

 • Statens personadressregister

 • Folkhälsomyndigheten

 • Lantmäteriet

 • Transportstyrelsen

 Risker utan UC 

Att förstå din kreditvärdighet och hålla koll på din kreditupplysning är viktigt för att undvika oväntade överraskningar när du ansöker om lån eller andra finansiella produkter. Att ha en dålig kreditvärdighet kan göra det svårare eller dyrare att få lån, hyra lägenhet eller teckna försäkring. Om du har en dålig kreditvärdighet eller är rädd att den ska bli dålig, då kan en alternativ kreditupplysning till UC vara en lösning. Dock kommer det inte utan nackdelar.

 • Den största risken med Syna och liknande kreditupplysningsföretag där kreditupplysningarna inte registreras hos UC, är att det kan bli dyrare. En viktig sak att alltid ha i åtanke är att ju lägre krav, desto dyrare lån. Långivare som använder sig av Syna och liknande företag ställer oftast lägre krav, vilket innebär att räntorna är högre och kan innebära högkostnadskrediter.

 • Därtill kan det finnas andra avgifter att vara medveten om. Med höga räntor plus kortare återbetalningstider kan ett litet lån bli dyrt i längden, speciellt om du inte kommer kunna betala tillbaka det i tid.

 • En annan nackdel är att utbudet av långivare är begränsat, så du får inte lika många att välja mellan. Dessa långivare brukar oftast erbjuda mindre former av lån, såsom sms-lån, där summan inte överstiger 50 000 kr. Så om du vill ta ett större lån, då är det svårt att undvika UC.

Sms-lån innebär begränsade lånebelopp 

Det finns många olika typer av lån, och skillnaden mellan Syna och UC är att Synas långivare fokuserar mest på det som kallas sms-lån och snabblån, medan större lån oftast tas av långivare som använder UC. 

Sms-lån är som namnet säger, något som man kan söka via sms. Det var i varje fall vanligare när det först uppkom. Numer kan man också ansöka om det online. Detta består av mindre lån till ett maxbelopp av vanligtvis 50 000 kr. De är snabba och lätta att ansöka om, ger snabbt svar, snabb utbetalning och ska betalas tillbaka snabbt. Bästa användningen för sådana lån är för akuta behov med mindre summor. Till exempel om du har glömt att betala en räkning, något som behöver betalas snabbt. 

Sms-lån kommer nämligen ofta med högra räntor och avgifter. Även om ett det kan vara bekvämt och snabbt, är det viktigt att alltid vara medveten om hur mycket något kommer att kosta dig och ha en plan för hur du ska betala tillbaka det. 

Alternativ till Syna 

Upplysningscentralen (UC) är ett av de vanligaste kreditupplysningsföretagen i Sverige som många långivare använder sig av. De tillhandahåller kreditinformation om företag och privatpersoner till de större bankerna och är oftast det största alternativet när man vill ta ett större lån. När det gäller att ta traditionella lån, såsom bolån och privatlån, då är det svårt att genomföra utan att använda UC. Så om du är ute efter ett större lån, då är UC som gäller. 

Tänker du ta ett mindre lån, såsom ett sms-lån, då kan du använda Syna. Det finns alternativa kreditupplysningsföretag som erbjuder liknande villkor som Syna, som passar för de som vill ta lån utan UC. Tänk dock alltid på att även om företagen liknar varandra så har de sina egna erbjudanden, specialiteter och krav. Här är några vanliga alternativ till Syna: 

 • Creditsafe: Det största globala kreditupplysningsföretaget i världen. Också ett globalt företag som gör kreditupplysningar om privatpersoner och företag. Som många alternativ till Syna använder de en scoringmodell för att mäta kreditvärdighet. 

 • Dun & Bradstreet (Bisnode): Erbjuder kreditinformation och affärsinformation för både privatpersoner och företag. De är ett mer globalt företag.

 • Safenode: Används av många långivare och erbjuder kreditupplysningar och affärsinformation. Man köper deras kreditupplysningar från bland annat Ratsit.se. 

 • Valitive: Tidigare känt som Decidas. De är ett svenskt företag som också erbjuder kreditupplysningar, riskhanteringstjänster och affärsinformation.

Person som har frågor om lån

Vanliga frågor och svar 

 • Vad är Syna och vad gör de?

Syna är ett företag som specialiserar sig på kreditupplysningar och affärsinformation. De samlar in och analyserar data för att ge en överblick av en persons eller företags ekonomiska status. 

 • Varför är kreditupplysningar viktiga?

Kreditupplysningar är viktiga eftersom de används av långivare, hyresvärdar och andra aktörer för att bedöma en persons eller ett företags kreditvärdighet och därmed minimera risken för ekonomiska förluster. 

 • Vad är syftet med att begära en kreditupplysning?

Syftet med att begära en kreditupplysning är att få en övergripande bild av en persons eller ett företags ekonomiska situation för att fatta beslut vid lån, hyresavtal, försäkringar och andra finansiella transaktioner. 

 • Vilka typer av information ingår vanligtvis i en kreditupplysning?

Vanligtvis ingår information om betalningshistorik, skuldsaldo, eventuella betalningsanmärkningar, tidigare lån och kreditkort samt andra ekonomiska förhållanden. 

 • Hur ofta kan en kreditupplysning begäras?

En kreditupplysning kan begäras så ofta som nödvändigt av olika aktörer vid olika tillfällen, beroende på behoven i samband med finansiella transaktioner eller affärer. För många kreditupplysningar inom en kort tidsintervall hos UC kan försämra ditt kreditbetyg. 

 • Är Syna ett riktigt företag?

Ja, ingen oro. Syna har funnits sedan 1947 och uppdaterar alltid informationen som de ger ut för att man ska få färsk data. 

 • Kan en kreditupplysning påverka möjligheten att få ett lån?

Ja, en kreditupplysning kan påverka möjligheten att få ett lån eftersom långivare använder informationen från kreditupplysningen för att bedöma risken med att låna ut pengar och bestämma lånevillkoren. En låg kreditvärdering gör det svårare att bli beviljad ett lån. 

 • Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering som visar att en person eller ett företag inte har betalat en skuld i tid. Till exempel om du har missat en betalning som har gått vidare till inkasso och Kronofogden. Det kan påverka kreditvärdigheten negativt och göra det svårare att få lån eller andra finansiella produkter. 

 • Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

För att förbättra sin kreditvärdighet kan man betala räkningar i tid, minska skuldsaldot, undvika att öppna nya kreditkonton i onödan och kontrollera sin kreditupplysning regelbundet. Upptäck fler tips för att förbättra din kreditvärdighet här-. 

Sammanfattningsvis 

Syna är ett av de kreditupplysningsföretag som kan vara ett nödvändigt alternativ till UC för de som är oroliga för påverkan på kreditbetyget. De tillhandahåller information och analyser som hjälper företag och långivare att bedöma om de ska bevilja lån eller inte.

Det finns mång alternativa företag som erbjuder liknande tjänster som Syna, och det är alltid viktigt att jämföra och kontrollera de olika alternativen innan man väljer ett, precis som det är viktigt att känna till vad en långivares villkor är innan du bestämmer dig för att ansöka om lån. På så vis behåller du kontrollen över din ekonomi.