Lån utan UC? Dun & Bradstreet erbjuder diskret och snabb kreditprövning

Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Dun & Bradstreet – Kreditprövning utan UC

Att ta ett lån utan UC är fullt möjligt genom att vända sig till alternativa kreditupplysningar. En av dessa är Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). När du lånar via en långivare som använder Dun & Bradstreet så görs en kreditprövning på dig som inte kommer att synas i UC:s register, eller påverka din kreditvärdighet.

Dock har det både sina fördelar och nackdelar att inte använda UC. Det bästa första steget i låneprocessen är därför att jämföra långivare och kreditupplysningsföretag. Här kommer du att lära dig mer om Dun & Bradstreet och vad det innebär att ta lån genom dem.

Vad är Dun & Bradstreet (Bisnode)?

Bisnode har varit ett av de större kreditupplysningsföretagen i Sverige sedan de grundades 1989. Under 2020 blev de en del av Dun & Bradstreet och därefter har Bisnode bytt till deras namn och hemsida.

Dun & Bradstreet (D&B) är ett äldre och globalt företag vars fokus ligger på kreditupplysningar, riskhantering och affärsinformation. De ska inte misstas som långivare såsom en bank som lånar ut pengar till dig. Nej, det är nämligen så att när du ansöker om ett lån via en långivare, då vänder sig långivaren till ett kreditupplysningsföretag, som D&B, för att få information om din ekonomiska situation.

Med hjälp av den informationen kan långivaren lättare se hur stor risk det är att låna ut pengar till dig, och med hjälp av det fatta ett beslut om att godkänna din ansökan eller inte.

D&B använder artificiell intelligens (AI) för att samla in data från olika källor, som sedan analyseras för att få fram ditt kreditbetyg som de skickar vidare till långivaren. Som ett globalt företag tillhandahåller de kreditinformation för både privatpersoner och företag över hela världen. Genom att använda D&B:s tjänster kan företag få insikt i potentiella affärspartners finansiella styrka, kreditvärdighet och affärsrisker.

Varför behövs kreditupplysning?

Den första tanken kan vara varför långivaren behöver information om dig och din ekonomi. Det kan ibland kännas som om någon kommer hem till dig och börjar rota i dina lådor och garderober. Men faktum är att en kreditupplysning görs för att ge långivaren ett bättre underlag för att fatta ett beslut när du vill låna pengar.

Långivare, såsom banker, tar en risk när de lånar ut pengar, eftersom möjligheten finns att vissa låntagare inte kommer kunna betala tillbaka lånet.

Genom att få en kreditupplysning av dig och din ekonomiska situation kan långivaren se om du har god eller dålig potential till att kunna betala tillbaka ett lån i tid. Om du har god potential så är det lättare att bli beviljad ett lån, medan sämre potential gör det svårare.

Se det som att köpa en bil utan att granska den noga först. Föreställ dig att du har hittat en begagnad bil till ett pris som du tycker är rimligt, men du struntar i att titta på bilens historik, göra en säkerhetskontroll, se om det finns dolda skador eller kolla efter otrevliga överraskningar på undersidan. Då tar du en stor risk. Bilen kanske verkar okej vid första anblicken, men utan att titta närmare på den så finns chansen att kostsamma problem kommer att uppstå, eller att den inte kommer fungera alls inom en kort tid. Samma sak är det om en långivare skulle bevilja dig ett lån utan att vara säkra på att du kommer att kunna upprätthålla avtalet och betala av lånet inom den avsagda tiden.

Kreditupplysning med Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet (Bisnode) erbjuder kreditupplysningar till privatpersoner och företag när ett lån ska tas. Det som lockar många till att använda D&B och liknande alternativ är på grund av att kreditupplysningen inte har en negativ påverkan på kreditvärdigheten.

Kreditvärdigheten är som en sorts poäng eller betyg som är avgörande när man ska ta ett lån. En god kreditvärdighet innebär att det är lättare att bli beviljad ett lån. Men om för många kreditupplysningar görs på en person inom en kort intervall, då kan det tolkas som att din ekonomi inte är stabil, och därmed påverkar det din kreditvärdighet. Antalet upplysningar som sker via Dun & Bradstreet kommer inte att försämra din kreditvärdighet hos andra kreditupplysningsföretag. Däremot bör man komma ihåg att det kan försämra kreditvärdigheten hos just D&B om man gör för många förfrågningar.

Snabba lån, som en raket

Lån utan UC

Det vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC). De flesta långivare använder sig av UC när en kreditupplysning ska genomföras, speciellt de större bankerna såsom Nordea och Swedbank.

En kreditupplysning genom UC kan dock påverka kreditvärdigheten negativt, eftersom de långivare som använder UC är mer strikta när det gäller att bevilja lån. Om du ansöker om många lån inom en kort tidsintervall, då kommer det göras många kreditupplysningar på dig. Detta kan tolkas som att din ekonomiska situation inte är så bra, och därför försämras din kreditvärdighet.

På grund av detta kan vissa föredra att inte använda sig av UC, utan i stället vända sig till alternativa kreditupplysningar, såsom D&B. Det finns dock både fördelar och nackdelar med att låna pengar utan UC:

 • Skydd för kreditvärdighet: Genom att ta ett lån utan att använda UC undviker du att låneförfrågan registreras hos UC. Detta kan vara fördelaktigt om du redan har många förfrågningar eller om du planerar att ta fler lån inom en snar framtid, eftersom många förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

 • Integritet: Din personliga information delas inte med UC eller andra kreditupplysningsföretag när du tar ett lån utan UC. Det kan kännas mer privat att inte ha din ekonomiska historia registrerad hos ett kreditupplysningsföretag.

 • Möjlighet till lån trots låg kreditvärdighet: För personer med en mindre bra kreditvärdighet kan det vara lättare att få ett lån utan UC, eftersom alternativ till UC, såsom D&B ofta ställer mindre krav på dig som låntagare

 • Dyrare: Lån utan UC kan ha högre räntor och avgifter jämfört med lån där UC används för att bedöma kreditvärdigheten. Detta beror på att långivaren tar en större risk genom att inte ha tillgång till UC:s bedömning av kreditvärdighet. Kreditupplysningsföretag som D&B innebär ofta högkostnadskrediter, som kan bli väldigt dyra i längden.

 • Begränsad valmöjlighet: Utbudet av långivare som erbjuder lån utan UC kan vara mer begränsat jämfört med de som använder UC. Det kan innebära att du har färre alternativ att välja mellan när du letar efter ett lån.

Det är viktigt att noggrant överväga både fördelarna och nackdelarna med att ta ett lån utan UC innan du fattar ett beslut. Det kan vara ett lämpligt alternativ för vissa personer, men det är viktigt att vara medveten om de eventuella konsekvenserna och se till att du har förmågan att återbetala lånet enligt avtalet.

Vilka sorters lån kan man ta med Dun & Bradstreet?

Långivare som i dagsläget använder D&B för att genomföra kreditupplysningar, fokuserar främst på det som kallas för snabblån och sms-lån. Dessa skiljer sig från mer traditionella lån, som privatlån, bolån och billån.

SMS-lån: SMS-lån är snabbtillgängliga lån som innebär mindre summor. De kan vara en fördel när du hamnar i en oväntad ekonomisk knipa. De är lätta att ansöka om och pengarna kommer ofta till dig inom någon timme eller samma dag.

Säg till exempel att du upptäcker att du har glömt att betala en elräkning på 700 kr, men du har inte råd just nu eftersom lönen inte kommer förrän om två veckor. Då kan du ta ett snabblån som ger dig chansen att betala räkningen. Därefter kan lånet betalas tillbaka när du får lönen. Vanligtvis ska det betalas tillbaka inom några veckor eller ett par månader.

Den stora nackdelen med snabblån och sms-lån är att de kan vara väldigt dyra på grund av de höga räntorna och kortare återbetalningstider. Snabblån kan också innebära högkostnadskrediter som betyder att räntan är extremt hög. Därför bör dessa lån endast användas när det verkligen behövs och när man är säker på att man kan betala tillbaka det i tid.

Privatlån: De mer traditionella lånen innebär ofta högre summor som har längre återbetalningstider.

Till exempel om du vill renovera köket som kommer kosta dig 100 00 kr. En så stor summa kan man inte ta med snabblån, utan då är det privatlån som gäller. Räntorna här är oftast lägre än snabblån, och återbetalningstiden kan sträcka sig över flera år.

Långivare som erbjuder privatlån och andra traditionella lån är ofta striktare eftersom det handlar om högre summor. Därför använder de sig av UC som har högre krav på låntagaren.

Kort sagt, om du är ute efter ett mindre lån för att lösa en plötslig ekonomisk utgift, då kan snabblån passa för dig. Om du däremot vill låna en högre summa för att köpa bil eller göra en större renovering, då handlar det om traditionella lån där UC är svårt att undvika. 

Hur man hittar den bästa långivaren 

Det kan vara en djungel att hitta rätt långivare och det bästa erbjudandet. Om du har valt att du föredrar en långivare som använder Dun & Bradstreet för att göra en kreditupplysning på dig, då är nästa steg att jämföra olika långivare. Detta gör du lättast med en lånkalkyl där du ser deras olika erbjudanden, som lånebelopp, löptid, åldersgräns, ränta och så vidare. 

När är det bättre att använda UC?

Att använda Upplysningscentralen (UC) för kreditupplysningar kan vara fördelaktigt i flera situationer, särskilt när det gäller att bedöma kreditvärdighet och risker för privatpersoner. Här är några scenarier där det kan vara bättre att använda UC: 

 • Större lån och långsiktiga avtal: Eftersom D&B och alternativa kreditupplysningsföretag ofta används av långivare som enbart erbjuder snabblån, då kan UC vara att föredra när man vill ta ett större lån, som bostadslån eller företagsfinansiering. 

 • Kreditbedömningar för företag: För företag kan UC tillhandahålla värdefulla kreditbedömningar och affärsinformation om andra företag. Detta är särskilt användbart vid bedömning av leverantörer, kunder och affärspartners för att minska risken för förluster och bedrägeri. 

 • Kreditkontroller för större affärstransaktioner: Vid större affärstransaktioner, som företagsförvärv eller partnerskap, kan det vara nödvändigt att använda UC för att bedöma kreditvärdighet och finansiell stabilitet hos inblandade parter. Detta kan bidra till att minimera riskerna och säkerställa en sund affärsrelation. 

 • Krav från finansiella institutioner och affärspartners: Många finansiella institutioner och affärspartners kan kräva att en UC-kreditupplysning genomförs som en del av sina interna rutiner och riskhanteringsprocesser. Att använda UC kan därför vara en nödvändighet för att uppfylla sådana krav och bygga förtroende i affärsrelationer. 

Hur bedömer man kreditvärdighet?

Att bedöma en persons kreditvärdighet innebär att ta hänsyn till flera olika faktorer som kan påverka deras förmåga att betala tillbaka ett lån eller en kredit. Här är de vanligaste faktorerna som används för att bedöma kreditvärdigheten, uppdelade i olika punkter:

 • Livssituation: Ditt civilstånd och familjesituation kan ha påverkan på ditt ekonomiska ansvar och utgifter. Boendeorten kan också ha en påverkan på levnadskostnaderna och därmed den ekonomiska situationen. 

 • Inkomst: Storleken på den regelbundna inkomsten är en viktig faktor för att bedöma förmågan att betala tillbaka lån eller kredit. En stabil anställning anses vara fördelaktigt för att visa en god inkomst.

 • Utgifter: Dina dagliga utgifter för mat, kläder, transport och andra nödvändigheter påverkar hur mycket pengar som finns över för att betala av lån och kredit. Därtill eventuella befintliga lån och månatliga räkningar påverkar den totala skuldbördan och den återstående inkomsten.

 • Bostadssituation: Äger du eller hyr du din bostad? Detta är en stor faktor i boendekostnaderna och därmed den finansiella flexibiliteten.

 • Skulder: Storleken på befintliga skulder, som kreditkortsskulder, studielån eller andra lån.

 • Betalningsanmärkningar: Om du har betalningsanmärkningar på grund av tidigare obetalade skulder, eller skulder hos Kronofogden.

 • Nuvarande och historiska krediter: Hur tidigare krediter har hanterats, inklusive eventuella försenade eller missade betalningar. Hur mycket kredit som för närvarande utnyttjas jämfört med den totala tillgängliga krediten kan indikera hur väl en person hanterar sina kreditkonton.

Hög kreditvärdighet

Har du en hög kreditvärdighet, också kallat kreditbetyg, då betyder det att du har bedömts att ha en mycket god förmåga att ta ansvar för finansiella åtaganden. Du har goda chanser till att bli beviljad ett lån.

Medel kreditvärdighet 

En medelhög kreditvärdighet innebär att du kan ha en förmåga att ta ansvar för finansiella åtaganden, men det finns vissa falluckor i din ekonomiska situation. Möjligen kan du klara av ett mindre lån, men ett större lån kan visa sig svårare. Möjligheten att bli beviljad ett lån finns, men det kan innebära att räntan blir högre på grund av att långivaren tar en större risk med dig.

Låg kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet betyder att du inte har en förmåga att betala tillbaka ett lån, eller att dina möjligheter inte ser goda ut i dagsläget på grund av olika faktorer. Chansen att bli beviljad ett lån är i det här fallet mycket låg.

 En låg kreditvärdighet kan bero på olika faktorer, till exempel:

 •  Du är yngre än långivarens ålderskrav

 • Din inkomst är för låg eller du har ingen fast inkomst

 • Du har betalningsanmärkningar

 • Du har för många höga skulder

 • Du har skulder hos Kronofogden eller aktiva inkassoärenden

Affärsinformation och riskhantering

En av de viktigaste tjänsterna som D&B erbjuder är affärsinformation och riskhantering. Denna tjänst innebär att företag kan få tillgång till detaljerad information om andra företag, inklusive deras ekonomiska historia, ägarstruktur, affärsrelationer och mycket mer. Genom att använda denna information kan företag fatta beslut om vilka företag de ska göra affärer med och vilka de bör undvika. 

En stor del av affärsinformation och riskhantering handlar om att bedöma kreditrisker. När företag överväger att göra affärer med varandra, är en av de viktigaste frågorna om den andra parten är ekonomiskt stabil och kan uppfylla sina åtaganden. D&B tillhandahåller kreditbedömningar som hjälper företag att bedöma den finansiella hälsan hos potentiella affärspartners. Dessa bedömningar baseras på en rad faktorer, inklusive företagets finansiella resultat, betalningshistorik och branschtrender.

Person som har frågor om lån

Vanliga frågor & svar

 • Är Dun & Bradstreet och Bisnode samma sak?

Ja, Bisnode var tidigare sitt eget kreditupplysningsföretag, men i dag är de en del av Dun & Bradstreet. 

 • Hur mycket kan jag låna av långivare som använder Dun & Bradstreet?

Lånebeloppet beror alltid på vilken långivare du ansöker hos. D&B används av långivare som erbjuder snabblån, vilket är mindre lån som inte brukar överstiga 50 000 kr

 • Vilka fördelar kan företag ha av att använda Dun & Bradstreet för affärsinformation?

Genom att använda D&Bs tjänster kan företag få insikt i potentiella affärspartners finansiella styrka, kreditvärdighet och affärsrisker, vilket kan hjälpa dem att fatta affärsbeslut. 

 • Vilka är riskerna med UC?

Även om UC är ett vanligt kreditupplysningsföretag i Sverige så är risken att ditt kreditbetyg kan försämras om det utförs för många upplysningar om dig inom en kort tid. 

 • Vem kan använda Dun & Bradstreet för kreditupplysning om privatpersoner?

Företag inom olika branscher, såsom banker, finansinstitut, telekomföretag, försäkringsbolag och handelsföretag, kan använda D&B för att utföra kreditkontroller och bedöma kreditvärdigheten hos privatpersoner. 

 • Vilka tjänster erbjuder & Bradstreet för att hjälpa företag att hantera risker?

Dun & Bradstreet erbjuder kreditbedömningar, marknadsanalys, leverantörsutvärderingar och affärsövervakningstjänster för att hjälpa företag att identifiera och hantera affärsrisker. 

 • Finns det risker med att använda Dun & Bradstreet?

En nackdel med att använda kreditupplysningstjänster som D&B är att de används av långivare som kan innebära högkostnadskrediter. Detta innebär att lån med D&B ofta är dyrare i längden. 

 • Kan jag bli beviljad ett lån trots att jag har betalningsanmärkningar?

Ja, hos D&B är det möjligt att bli godkänd för ett lån även om du har betalningsanmärkningar. Detta kan vara svårare när man tar lån med UC, eftersom deras långivare ofta har striktare regler. 

 • Vilka andra alternativa kreditupplysningsföretag finns det till UC?

Andra kreditupplysningsföretag som liknar D&B är Safenode, Creditsafe, Valitiv och Syna

Dun & Bradstreet (Bisnode) är ett bland flera alternativ för de som inte vill använda UC när de tar lån. Det kan vara ett bra alternativ när man vill ta ett mindre lån, för att lösa mindre och snabba utgifter. De är också en fördel när du vill vara säker på att din kreditvärdighet inte kommer att påverkas. Man ska dock alltid vara medveten om både fördelarna såväl som nackdelarna och tänka på om man har råd att betala tillbaka lånet och leva upp till villkoren som det innebär.